Maart Gadget | The Gadgetman

Storingsvrij en veilig iPod genot in de autoHarman Kardon Drive & Play2

Bedraad voor kwaliteitsgeluid; draadloze bediening voor gemak


Ondanks de vele pogingen van A-merken, blijft het modderen met een FM-zender oplossing voor iPods in de auto. Vele heb ik getest en direct weer opgeborgen. Voor de nieuwe auto stond een bedrade oplossing bovenaan de verlanglijst. Liefst ook met de standaard radio of het audio/navigatie systeem. Hoe minder extra in het zicht hoe beter i.v.m. voorkomen inbraak.
Veel auto merken beloven een iPod aansluiting. Zo ook Citroen met de C4 Gran Picasso Business Edition. Met een Citroen USB box van 300 Euro zou de ipod aangesloten kunnen worden en via het ingebouwde systeem bediend kunnen worden. Vergeet het maar! Bij afleveren bleek het systeem alleen muziek te spelen en bediening via de iPod te moeten. Dat werkt dus niet.
De gadgetman demonstreert.


Na veel zoeken bleek Harman Kardon de ideale oplossing te hebben: Drive & Play2. Dit systeem is al enige jaren geleden geintroduceerd, maar is nog volledig up-to-date. Aansluiting kan via een FM zender of via de antenne aansluiting en last but not least: rechtstreeks op de aux ingang van de stereo. Iemand met twee rechterhanden kan de inbouw zelf doen. Inbouw moet binnen 2 uur kunnen. Het resultaat is een extra scherm met alle info van de iPod plus een draadloze knop voor de bediening. De bediening is ronduit perfect.


De belangrijkste onderdelen uit de doos.


Adapter
Zoals vrijwel alle iPod accesoires geeft een iPod Touch of iPhone de melding ”onbekende accesoire” wanneer deze aangeloten wordt op de Drive & Play2. De muziek speelt en bediening is geen probleem. Alleen laadt de iPod/iPhone dan niet op. Gelukkig heeft de Amerikaanse fabrikant Scoche een adapter gemaakt. De Scoche Passport is een verloopstekkertje dat de nieuwe aansluiting omzet naar de oude. Resultaat is een feilloos aangesloten iPod Touch of iPhone die ook via de Drive & Play2 oplaadt.


iPhone met adapter voor volledige ’ouderwetste’ functionaliteit.
Citroen C4 Gran Picasso BE Jukebox ellendeDe USB box van Citroen zorgt niet voor een feilloze aansluiting van iPods op het radio/navigatie systeem. De ingebouwde harde schijf van 20GB lijkt een alternatief. In de praktijk is deze mp3 speler teleurstellend in gebruiksgemak. Allereerst duurt het kopieren van mp3 bestanden naar de harde schijf uren. Daarnaast is zoeken op artiest, genre, titel etc allemaal onmogelijk.
Het systeem is gemaakt om cd’s te importeren. Elke import komt in een album te staan. Omdat er geen koppeling met een CDDB database is, gaat dit zonder mp3tags. Geen info dus over artiest, album etc. De lijst die zo ontstaat is ALB01,ARTIST01,TRACK01. Erg onhandig. Je gaat immers geen lijstje bij de hand houden voor 2000 nummers.
De oplossing is relatief eenvoudig. Maak een data DVD met mp3 bestanden. Zorg dat de ALBUM tag het genre bevat. Vervang ook de namen van de bestanden met tag info. Ik heb gekozen voor TITEL-ARTIEST. Op die manier is er enige afwisseling wanner je binnen een ALBUM (nu dus genre) muziek afspeelt. Als je dit niet doet speelt de Jukebox alle artiesten na elkaar en dit kan saai zijn. Shufflen is immers met het Jukebox systeem niet mogelijk.Meer info over de Drive&Play2: Harman Kardon
Meer info over de Scoche Passport adapter:
Scoche
Clicky Web Analytics