Augustus Gadget | The Gadgetman

Nooit meer slepen met boekenSony en Bol.com introduceren Nederlands digitaal lezen

Zo helder als een boek, zo licht als een iPod


Natuurlijk bestaan de digitale boekreaders al langer dan vandaag. Sony introduceerde de eerste reader een dikke twee jaar gelezen. Ruim daarvoor waren er al mogelijkheden om boeken op een scherm mobiel te lezen. Maar sinds 26 augustus 2009 is er echt iets verandert voor de Nederlandse lezer. Bol.com; Sony; uitgevers en auteurs omarmen SAMEN het nieuwe lezen. Hierdoor is het nu mogelijk om de technologie van Sony ook echt te benutten met content. Moest ik eerst nog aanmodderen met allerlei shareware en conversie tools om een document op een e-reader te krijgen, nu kan ik boekjes via mijn Mac online bestellen en direct op een e-reader lezen. Dit gemak is echt een revolutie. Bol.com belooft voor kerst dit jaar duizenden populaire Nederlandstalige titels aan te bieden.

Het nieuwe digitale boek kost ongeveer 20% minder dan een traditioneel boek. Het had 30% goedkoper gekund als de belasting dienst niet een hogere belasting voor e-readers vraagt (19%) dan voor boeken (6%). Voor de Nederlandse staat is het digitale lezen nog steeds een gadget in plaats van een nieuwe manier om cultuur te stimuleren. Hopelijk verandert dat gauw.Drukken of strelen
Sony introduceert twee e-readers. Een kleine met toetsen en een versie met touchscreen waardoor het scherm een fractie groter is.

Tip van de gadgetman: koop de goedkopere kleinere. Het touchscreen is leuk en handig met extra zoekfunctie, maar het scherm glinstert door de touchtechnologie iets. De knoppenversie bedient net zo gemakkelijk en heeft totaal geen last van glinsteren en leest net zo goed als inkt op wit papier. OOK in fel zonlicht! Vergeet computerschermen, dit is echt anders dankzij de e-ink technologie. Voor mij geen gesleep meer met boeken en werkdocumenten op reis. Alles op de e-reader. Overigens kunnen ook foto's en muziek op de e-reader. Een minpuntje is dat de muziekspeler op de e-reader echt niet meer van deze tijd is. Als je veel muziek er op zet, is het lastig op artiest, genre of andere criteria de muziek te vinden. Dat valt dan weer een beetje tegen van Sony die toch aan de basis heeft gestaan van de hedendaagse mobiele muziek. Het had een combi van walkman en e-reader kunnen zijn. Vooralsnog prima en uniek als digitale bibliotheek met het leesgemak van een boek.

Prijzen en info:
Sony Reader Pocket Edition PRS300 kost 199 Euro
De Sony Reader Touch Edition PRS600 kost 299 Euro
Meer info op de Bol.com site

Clicky Web Analytics