Januari Gadget | The Gadgetman

Haarscherp beeld in mini formaat

Panasonic LX3 en
HDC-TM300

Panasonic levert top beeldkwaliteit voor de gadgetman


Januari 2009 starte met de MacWorld Expo in San Francisco en de CES in Las Vegas. Twee consumenten electronica beurzen met veel nieuws voor Mac en gadget liefhebbers. Als Gadgetman moet je natuurlijk altijd een goede fotocamera bij de hand hebben. Kodak en Sony waren de trouwe reisgenoot, maar sinds december is dit de Panasonic LX3. Een fantastische fotocamera die bijna spiegelreflex beeldkwaliteit oplevert. Wat maakt de LX3 uniek? De enorme groothoek van de lens (24mm) en het weinige licht waarbij de fotocamera kan fotograferen. Dit betekent probleemloos een stand op een beurs fotograferen. Zonder achteruitlopen of extra flitser. Klik klak klaar. De Leica lens is in één woord fantastisch. De camera heeft één nadeel; de 4 maal zoom is echt te beperkt voor zoomen.


Accesoires
Toch behoefte aan flitsen. Als eerste is de mogelijkheid om de ingebouwde flits uit te klappen. De flitsschoen is echter veel interessanter. Een Canon 420 flitser levert fantastisch resultaat op. Panasonic heeft ook een eigen flitser, maar elke goede flitser levert prima resultaat. Ook levert Panasonic een lederen hoesjes en externe zoeker. Die externe zoeker lijkt handig, maar heeft geen batterij voordeel. Panasonic had de camera iets intelligenter kunnen maken door wanneer de externe zoeker er op zit, het beeldscherm niet gebruikt wordt. Dat zou helemaal in het huidige groene denken passen van de electronica fabrikanten. Nee het tegendeel is waar. Bij gebruik van de externe zoeker is het beeldscherm niet uit te zetten. Gemiste kans.

De lederen etui geeft een fraai retro gevoel, maar is wel gevoelig voor nat weer. Gelukkig heeft OP/TechUSA.com een neopreen hoesje op de CES2009 geintroduceerd. De LX3 past naadloos in deze beschermhoes en is zo beter bestand tegen weer en wind.

TM300 camcorder
Een Panasonic camcorder hoort ook tot de standaard uitrusting van de gadgetman. Helaas heeft Panasonic na de GS-400, de nieuwe AVCHD camcorders uitgekleed qua functionaliteit. Gelukkig is Panasonic nu helemaal terug met de TM300. Een camcorder in handformaat die verbluffend fraaie beelden oplevert. Een optische zoeker, inputs voor microfoon en hoofdtelefoon plus een flitsschoen, maken de HS300 een top gereedschap voor de blogger. De slimme auto-focus tracking (die ook in de LX3 zit) maakt het mogelijk om de camera te ‚locken’ op een onderwerp zoals een F16 piloot doet op zijn doelen. De camcorder blijft dan scherp stellen op het geselecteerde onderwerp ondanks bewegen of zelfs kort uit beeld zijn. Het selecteren gaat door het onderwerp op het display aan te raken. Jawel, Panasonic heeft nu ook een touch screen. Ook voor het menu. Helaas is het diafragma diepte effect (DOF) te beperkt op dit soort kleine camcorders om echt dramatische effecten te kunnen maken, maar bijzonder handig is het zonder twijfel.
De TM300 is de versie met intern geheugen. Maar liefst 32 GB flash geheugen. Dit is te prefereren op de HS300 die een harde schijf heeft. Harde schijven blijven gevoeliger voor schokken en lage temperaturen.


De LX3 kost rond de 450 Euro; de prijs en leverbaarheid van de TM300 is nog onbekend.

Meer info: Panasonic Nederland
OP/TechUSA tasjes in Nederland bij Kamera Express
Meteen kopen kan bij Amazon.com


Clicky Web Analytics