Mei Gadget | The Gadgetman

Computeren voor een prikkie

ecafe
Hercules introduceert de
eCafe Slim

Betaalbare webtoegang en tablet alternatief?


Hercules is een naam met een lange historie. Hercules was er al bij toen de PC geboren werd, begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Grijze knarren zullen het merk herinneren als de betere grafische kaart voor spellen. Het merk heeft altijd zijn focus op multimedia en entertainment gehouden. Naast grafische kaarten kwam audio in beeld en zo is het bedrijf gegroeid naar een groot merk in betaalbare DJ oplossingen en iPod accessoires. Electronica maken en vermarkten kunnen ze dus bij Hercules. Overleven blijkbaar ook, want veel merken zijn inmiddels in computerland verdwenen. Hercules timmerde al aan de weg met netbooks onder de productlijn eCafe. Nu introduceert Hercules de netbook die niet mag ontbreken in het nomadische multimedia bestaan van de moderne wereldburger: de eCafe Slim.
ecafephpThumb_generated_thumbnailjpeg-1

Tablet met toetsenbord
Nu de iPad een dik jaar op de markt is, weet men wat het voornaamste gebruik van de tablet is: webbrowsen. Natuurlijk zijn duizenden apps cruciaal voor een slagingskans van een tablet, maar belangrijker is een probleemloze web toegang en lange batterijduur. Dit zijn de twee speerpunten waar de Hercules eCafe Slim op richt. Door de ARM processor vraagt de mini laptop met 10 inch beeldscherm weinig stroom. Het beeldscherm is kristalhelder en het toetsenbord een verademing na maanden prutsen op virtuele toetsenborden die de helft van het scherm wegnemen. Het gewicht is identiek aan de eerste iPad en dus lichter dan de lichtste MacBook Air. Het besturingssysteem is een Hercules versie van Ubuntu. Ubuntu is een consumentenstandaard versie van Linux. Doordat er geen harde schijf in de eCafe Slim zit, maar een 8gb flash geheugen, start de netbook snel op. Uit de doos ben je in 15 minuten online, mits er een wifi netwerk beschikbaar is. Wat nog geen enkele tablet kan is op de eCafe Slim met Ubuntu wel mogelijk: gebruikers aanmaken. Dit betekent dat bij gebruik in een gezin, de email van pa of ma verborgen blijft voor de kids.

ecafephpThumb_generated_thumbnailjpeg-3ecafephpThumb_generated_thumbnailjpeg-2
Wit / zwarte ontwerp
Het ontwerp van de Hercules eCafe Slim is opmerkelijk. Het kleuren beeldscherm klapt als een deur in een deurstijl behuizing dicht. Dit geeft een zeker gevoel. Het hoogglans plastic is er naar keuze in het wit en het zwart. De breedte van het beeldscherm blijkt in de praktijk perfect voor website. Elke website toont in de volle breedte zonder gescroll. Alleen in de lengte moet er gescrolld worden. Dat kan door op het touchpad de muispointer op de scrollbar te zetten of met de linkermuisknop het scherm vast te grijpen en te scrollen. Geen twee vinger beweging dus zoals op de MacBook, maar wel effectief. Hoewel de naam Slim refereert naar het Engelstalige „dun”, mag het ontwerp ook slim (als pienter) genoemd worden. Zo is er een schakelaar om de batterij uit te zetten, wanneer de netbook opgeborgen wordt. Zo blijft de eCafe Slim weken klaar voor gebruik zonder op te laden. De speakertjes zijn zwak, maar zitten leuk aan de voorkant op de hoeken weggewerkt. De zijkanten blinken uit in aansluitingen die op menig tablet ontbreken. Zo zitten er drie USB poorten; 1 micro USB aansluiting; een SD kaart lezer, aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon; een Kensington slot; WiFi aan/uit schakelaar en natuurlijk aansluiting voor externe voeding. Subliem is de ethernet poort. In veel hotels is WiFi traag en duur terwijl er snel gratis ethernet aanwezig is. Daar kan je met een iPad helemaal niks mee. Met de Hercules Slim surf je dan supersnel en gratis weg. Als geheim wapen zit in de netbook een extra luikje voor een SD kaart die als extra schijfruimte gebruikt kan worden. Voor een prikje upgrade je de eCafe Slim dus naar 8GB + 32Gb.

ecafephpThumb_generated_thumbnailjpeg

Toy of joy?
De Hercules eCafe Slim overtuigt als goedkoop en handig alternatief voor een tablet. Het besturingssysteem is volledig met een prima browser, super YouTube app, gratis tekstverwerker, spreadsheet en presentatie programma en als bonus leuke reken en taal spelletjes voor de basisschool. Vrijwel alles is ook nog eens Nederlandstalig. Helaas is het niet geheel rozengeur en maneschijn. Diensten zoals Linkedin, Hyves en Facebook hebben prima web versies. Als je zoekt naar applicaties wordt het minder leuk. Zo heeft Spotify wel een Linux versie, maar installeren staat bijna gelijk aan hacken. Flash van Adobe blijkt niet op een ARM processor te draaien en de Microsoft Silverlight plugin, die nodig is voor uitzending gemist, werkt ook al niet. Die beperkte compatibiliteit is de drempel voor een staande ovatie. Voor twee honderd euro biedt de Hercules eCafe Slim een handig mobiel apparaat voor web, email en wat tekstverwerken en rekenen. De snelheid is niet gigantisch, maar werkbaar. Het ontbreken van Flash is onbegrijpelijk voor een webproduct. Het ontbreken van een wereld aan apps is echt niet meer van deze tijd. Apps maken en breken producten. Voor wie een laptop te duur of te zwaar vindt en voor wie een tablet nog even buiten het budget ligt, is de Hecules eCafe Slim wel een aanrader. Als je ziet wat een Vtech net computer kost, snap je niet waarom mensen dat aan hun kinderen geven. Elk gezin zou een Hercules eCafe Slim moeten hebben. Prima voor de kids, handig voor de ouders en voor veel mensen financieel bereikbaar. Nu hopen dat Hercules hun eigen eCafe website snel zonder Flash maken of zorgen dat Flash op de eCafe draait....

Meer info mbt Hercules ecafe Slim op de Hercules website

Clicky Web Analytics