Januari Gadget | The Gadgetman


drift-hd-ghost-hero


De nieuwe standaard actioncam!


Drift Ghost HD actie camera
2012 hebben we afgesloten met een overzicht van de best verkrijgbare action cams in Nederland. Op de grootste consumenten elektronica beurs ter wereld, de CES in Las Vegas USA, barste de voorspelde actie camera vloedgolf al los. Thegadgetman telde daar dik 20 nieuwe camera’s. Velen zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar en enkele zullen onder een andere merknaam op de markt komen. Drift camera’s is al een tijdje bezig, maar zetten met hun nieuwe camera (en nieuwe distributeur in Nederland) direct de standaard voor 2013. Een indruk van de Drift HD Ghost.

In ons action cam overzicht hebben we al de voordelen van de diverse camera’s opgesomd. De Sony heeft beeldstabilisatie, de ION is standaard waterdicht en de iSaw komt wel erg dicht bij de beeldkwaliteit van de GoPro Hero3. De GoPro Hero3 is de standaard. Bij alle actie camera’s zitten voor- en nadelen. Geen enkele camera heeft de alles-in-één-oplossing. Die nadelen lijken nu voorgoed verleden tijd met de Drift HD Ghost. De grootse tien praktijkproblemen zijn met de Drift Ghost HD opgelost.

Drift-app

Nadeel 1: film ik wat ik wil filmen? opgelost
Het blijft natuurlijk modderen als je niet direct kan zien wat de camera ziet of filmt. Dat was één van de grootste nadelen van de oer action cams van drie jaar geleden. De oplossing zit natuurlijk in een klein schermpje. Helaas wordt daar de camera wat groter en duurder door. Zo ontstonden de eerste iPhone apps met draadloze camera verbinding. GoPro levert een los opklikbaar schermpje. De Drift Ghost HD heeft beide. Een klein geintegreerd beeldscherm (van robuust Gorilla Glass) maakt niet alleen de bediening makkelijk, maar ook direct inzichtelijk wat je filmt. De app hapert niet zoals bij vele andere action cam apps. Het is nog even wachten op de Android app.

Nadeel 2: kan dat stukje helm uit beeld? opgelost
Wanneer jouw camera op de helm, motor of auto zit, kom je er vaak achter dat door de enorme groothoek er net iets opstaat wat niet gewenst is. Dat stukje helm, motorkap of misschien het puntje van je neus. In de meeste camera’s kan je dan de groothoek met 1 of 2 stappen verkleinen. De Drift beschikt over een digitale zoom. Je kan zelfs zoomen in de app door te ‘pinchen’ in- en uitzoomen. Net dat tikkie kleiner beeld kan wel zo handig zijn.

Drift-lens

Nadeel 3: kan de horizon recht? opgelost
Contour was de eerste en bijna nog de enige met een draaibare lens. In de praktijk bleek de draairing niet stevig genoeg. Langzaam draaide de lens soms met de actie mee. De drift heeft een draaibare lens die 300 graden te roteren is, maar ook in die positie blijft staan. Hiermee kan je het te filmen beeld precies waterpas zetten. Geen ongewenste schuine horizon meer. Zo is nog duidelijker hoe schuin je door de bochten raast. Op het eerste gezicht is het raar dat de ring ovaal is. In de praktijk is dit erg handig. Je voelt precies hoe de lens gedraaid is.

Nadeel 4: neemt de cam wel op? opgelost
Alle action camera’s piepen en/of trillen (ION) om starten en stoppen van een opname te bevestigen. De Drift piept natuurlijk naar believen. GoPro was de eerste action cam met erg veel ledjes op alle plekken van de camera. Zo zie je altijd wat de status is. Tenzij de camera op je helm zit, onder je motor, op de achterbank en ga zo maar door. GoPro heeft ook een indicator zitten op hun afstandbediening die je als horloge draagt. De Drift daarentegen heeft hele grote leds. De kleur geeft duidelijk aan in welke stand de camera staat (foto/film/fotoburst) en met knipperen is het duidelijk of ie loopt of niet. Nooit meer vragen aan de buurman of de camera loopt. Dit herkenbare probleem heeft Drift overigens in een leuk filmpje in beeld gebracht https://vimeo.com/56133278.

drift-hd-ghost-remote-control

Nadeel 6: probleemloos camera van afstand bedienen. opgelost
Een action camera zonder app is bijna ondenkbaar anno 2013. Je wilt immers makkelijk instellingen aanpassen, zien wat de lens ziet en wellicht beelden terugzien. Niet al deze functies zitten in de apps van andere merken. Probleemloos werken ze evenmin allemaal. Zo vallen de Ego, Contour en Sony app in de praktijk nog tegen door crashes of haperingen. De Drift app is daarentegen super gelikt, werkt soepel en kan alles wat je van een app mag verwachten. Het pairen via wifi is probleemloos en even snel op de iPhone/iPod of iPad het beeld terugzien is mogelijk. Natuurlijk kan dat ook op het beeldschermpje op de camera, maar op een iPad is dat toch net wat fijner.
GoPro was de eerste die in 2012 met een speciale afstandbediening kwam. In de praktijk is namelijk een app minder geschikt om opnames te starten en stoppen. De Drift afstandsbediening is dun en draagbaar om de pols, maar ook ergens op te bevestigen. Grote leds geven aan wat de camera doet. De afstandsbediening is af-fabriek gekoppeld aan de camera. Met een speciale instelling is met 1 afstandsbediening meer camera’s tegelijk aan en uit te zetten. De afstandsbediening is niet waterdicht voor een surfpartij, maar kan een regenbui probleemloos aan.

Drift-mic

Nadeel 7: geen geluid in waterdicht huis. opgelost
Actie camera’s zijn natuurlijk fantastisch om blubbercrossen, tiefschnee en zelfs duiken vast te leggen. Daarvoor moet de camera echt waterdicht zijn. De meeste camera’s hebben daar een speciale behuizing voor nodig. Het nadeel is dat de microfoon dan ook in het huis zit en nagenoeg niets opneemt. De Drift is standaard geschikt voor duikpartijen tot 9 meter. Het geluid wordt dus altijd opgenomen. De gevoeligheid van de microfoon heeft drie instellingen en is erg slim aan de achterzijde van de gestroomlijnde vormgeving geplaatst. Drift is ook de eerste die slim over een externe microfoon heeft nagedacht. Aan de achterzijde is een aansluiting voor een externe mic. Drift levert ook zelf een externe microfoon. Perfect om de audio in de helm of onder het zadel op te nemen voor veel beter geluid of zelfs commentaar.

Nadeel 8: groot waterdicht huis. opgelost
De Contour, iSaw, Sony en GoPro zijn klein en licht in gewicht. Dat wordt anders wanneer ze een regenjasje aan moeten. Plots veranderen deze camera’s in plastic kubussen met knoppen. De drift is standaard waterdicht tot een diepte van 9 meter. De knoppenbediening is beduidend beter dan de knopjes van de concurrentie in hun waterdichte schildpadhuis. De Drift heeft ook een los waterdicht huis voor de duikers onder ons.

Nadeel 9: oops moment gemist! opgelost
Zodra je met actie camera’s aan de slag gaat zal het je overkomen; hele lange stukken zinloos beeld en toch dat leuke moment gemist. Je bent namelijk de hele tijd aan het nadenken om dat leuke moment te vangen. De hele tijd de camera laten lopen is geen optie omdat dan de batterij snel leeg is en je kaart wellicht vol. Als je alleen filmt wanneer iets leuks gebeurd, ben je vaak net te laat. In de professionele camera’s zit daarvoor een looping effect. De camera loopt als het ware continue en als je op opname drukt legt de camera een aantal seconden van voor en na het indrukken van de opname knop vast. De Drift is met deze functie (nog) uniek. De implementatie is werkelijk perfect. In het menu is te bepalen hoeveel tijd voor en na de opname in de clip moet komen. Het vergt wel even oefening om zo te gaan filmen. De geheugenkaart moet minimaal 4GB vrij hebben voor deze functie en minimaal class6 qua schrijf/lees snelheid. Waarschijnlijk is de Drift de enige camera die dit ook kan toepassen omdat een dergelijke functie batterijen vreet en de Drift Ghost HD de krachtigste batterij (1700mAh) van alle actie camera’s heeft. Bij normaal gebruik gaat de Drift Ghost HD echt lekker lang mee.

Nadeel 10: gefilmde materiaal niet bewerkbaar. opgelost
De eerste actie camera’s filmden in een formaat wat niet makkelijk bewerkbaar was op de computer. Dat was deels omdat nog niet geheel duidelijk was welke formaten goed werken, maar ook een licentie kwestie. De Drift Ghost HD filmt in MP4 en MOV formaat. Dit betekent dat zowel Windows als Mac gebruikers pefect bediend worden. Voor Mac gebruikers is het Quicktime MOV formaat erg prettig omdat dit snel in de video software inleest. Het MP4 formaat is prima voor uitwisseling met zo’n beetje elke soort soft- en hardware.

Oh ja: beeld kwaliteit
Natuurlijk is de beeldkwaliteit van de actie camera van groot belang. De Drift Ghost HD is prima en kan zich meten met een Hero2 en Hero3 white en silver. De mogelijkheden van timelapse, burst, frame settings etc etc maken de Drift Ghost HD als één van de meest veelzijdige actie camera’s. De TAG (moment vast leggen) functie is uniek. In het menu is de lichtgevoeligheid aan te passen.

Conclusie:
De camera’s die nu wat later op de markt komen moeten nog veel doen aan naamsbekendheid om het GoPro moeilijk te kunnen maken. Tegelijkertijd verwacht iedereen in de actie camera branche dat de verkopen van 2013 de totale verkopen van de laatste vier jaar tezamen zal overtreffen. Er is de ruimte voor een paar nieuwe merken. Die moeten dan wel een puik onderscheidend product, goede verkrijgbaarheid en goede service hebben. De merken die voor online stunten gaan zullen in 2013 heus wel verkopen, maar niet de nieuwe standaard worden. Drift Ghost HD heeft alles in huis om het GoPro moeilijk te gaan maken. Het is in ieder geval de camera die nu het meeste waar voor het geld bied en echt alle praktijk nadelen netjes heeft afgevinkt.

Clicky Web Analytics