Oktober Gadget | The Gadgetman


Slate 21 AiO pc


HP Slate21


De eerste betaalbare thuis pc
All-in-one computers, zoals de iMac, hebben weinig ruimte nodig. Geen aparte kast en scherm, maar alles in het scherm. Dat is handig in de huiskamer, studentenkamers en andere kleine ruimtes. De iMac is uitgegroeid tot de standaard in deze categorie, maar inmiddels bijna onbetaalbaar voor veel gezinnen. De 2013 iMac kost al bijna 1500 Euro. HP introduceerde eerder dit jaar de Rove20. Een All-in-one computer gebaseerd op Windows8 met touch scherm en een ingebouwde accu. Goedkoper dan een iMac en net rond de magische grens van 1000 Euro. Maar nu is er dan de Slate21. Een HP all-in-one computer voor rond de 350 Euro. Hoe kan dat en is het wat?

Slate 21 AiO-lifestyle
HP levert met de Slate21 een 21 inch scherm met standaard, waarmee de hellingshoek van het scherm instelbaar is. Aan de zijkant zit een hoofdtelefoon aansluiting, sd-kaart lezer en USB aansluiting. Aan de achterkant zitten nog twee USB aansluitingen en een ethernet poort. Voor wie draadloos het internet op wil zit er natuurlijk wifi ingebouwd en voor alle draadloze randapparatuur is Bluetooth beschikbaar. Het scherm is aanraak gevoelig en dat is wel zo handig met het besturingssysteem. Dat is namelijk geen Windows maar Android. Eigenlijk is de Slate21 een groot tablet voor gebruik in huis , kantoor of openbare gelegenheid. HP heeft kleine aanpassingen aan het Android systeem gemaakt voor optimalisatie op zo’n groot scherm. Ook zit er standaard apps van HP bij voor muziek, fotos en video. De klok app is bijzonder fraai vormgegeven met fraaie stopwatch en timer. Jammer dat de wereldtijden er niet in mogelijk zijn. Dat zou fraai als screensaver zijn. Daar zijn dan gelukkig andere apps en widgets ruim beschikbaar voor op de Play Store. Als kantoortoepassing zit er het uitmuntende office pakket van Kingsoft op geïnstalleerd. Volledig uitwisselbaar met Microsoft Word, Excell en PowerPoint, maar dan gratis.Slate 21 AiO
Android is absoluut een volwaardig besturingssysteem geworden voor smartphones en tablets, maar de HP Slate21 toont aan dat het ook in een desktop achtig ontwerp ook prima werkt. Natuurlijk kan je geen Windows apps er op draaien, maar de Play Store met alle Android apps heeft voor alles inmiddels wel een app. Het gemak waarmee de Slate21 ook snel verbindt met bijvoorbeeld een NAS van Synology in het netwerk en dan met de Synology apps allerlei media mogelijkheden geeft, is een waar genot. Filmpjes downloaden en kijken kan echt niet gemakkelijker. Het grote 16:9 HD scherm met prima luidsprekers is er voor gemaakt. Netflix, ZiggoTV en andere online mogelijkheden om film en tv te kijken, maken de Slate21 ook perfect als vervanging van een tv in een kleine kamer.
Slate21 ligt
De Slate21 heeft eigenlijk maar paar aandachtspunten. Allereerst is een toetsenbord en muis wel aan te raden. Dat zit niet standaard bij elke configuratie die aangeboden wordt. Let daar bij aanschaf op. Een ander punt is dat het aanraakscherm met kindervingers erg snel vies is. Door het ontwerp van het scherm zit er een soort gootje rondom het beeldscherm. Als je met een schermspray het glas reinigt, blijft het vocht in het gootje liggen. Dat kan niet goed zijn. Droog reinigen dus met bijvoorbeeld de Lenspen Sidekick. De grootste tekortkoming van de Slate21 is het ontbreken van een accu. Zonder stroomdraad geen Slate21 plezier. Een kleine accu om even een uurtje of twee op een andere plek te werken zou werkelijk perfect zijn geweest. Dat is namelijk het grootste voordeel van de HP Rove20.
Android als besturingssysteem levert een enorme kosten besparing op en met alle apps zelfs een betere aansluiting bij de jeugd. Er is nog wel 1 groot nadeel en dat is het ontbreken van de mogelijkheid om gebruikers aan te maken. In de nieuwste versie van Android moet dit zitten, maar wanneer we daar met een Slate21 van kunnen gaan profiteren is onduidelijk. Sony heeft met de Tablet S ooit het voorbeeld gegeven hoe het ook kan; een extra GAST modus. Zo kan de rest van het gezin, studentenhuis, hotel of kantoor ook het systeem gebruiken ZONDER bij de foto’s, email, agenda, facebook accounts en andere gegevens van de eigenaar te komen.

Conclusie
HP zet met de Slate21 een nieuwe standaard in het all-in-one segment. Omdat alles via internet gaat, zijn grote harde schijven, DVD branders en CD spelers al lang overbodig voor dagelijks gebruik. De Slate21 zit op een perfect prijspunt om aanschaf voor velen mogelijk te maken. De Android apps en de populariteit zullen daar ook nog een sbij helpen. Als Apple niet snel met een dergelijk IOS apparaat komt, zal HP vele harten met dit fantastische product stelen.

De HP Slate21 is in wit verkrijgbaar vanaf 18 september en kost inclusief oplaadetui 99 euro. Zonder etui is de BBG2 89 Euro.
Clicky Web Analytics