November Gadget | The Gadgetman

High-end iPod alternatief?BeoSound 6 met verrassende A8 hoofdtelefoon
Voor wie denkt dat enkel Apple kwaliteit maakt

Er zijn veel pogingen gedaan om de iPods van Apple van de troon te stoten. Vaak toch inferieure oplossingen die op specs en functies wellicht fraai lijken, maar in de praktijk het net niet zijn. Ongelooflijk maar waar: Bang & Olufsen komt nu met een mp3 alternatief. Deze design club maakt voortreffelijke Audio en Video producten. Echter op een dusdanig prijsnivo dat een mp3 speler niet in de lijn der verwachting lag. Nu is er dan de Beolab 6. Een mp3 speler die net zo groot is als de eerste generatie iPod Nano, maar wel twee maal zo dik. De speler ligt subliem in de hand. Het beeldscherm is briljant. Het hoogwaardige materiaal zal zeer waarschijnlijk ook nooit krassen. Een probleem waar de iPods wel eens last van hebben. De menu structuur is Nederlandstalig. Alle essentiële zaken zijn mogelijk. De bediening is erg gebruikersvriendelijk. De (door het vele iPod gebruik) ingebakken draaibeweging is zelfs na een paar minuten afgeleerd. Het geluid is briljant. Bang & Olufsen legt in hun documentatie uit dat de duurste componenten zijn gebruikt. Het resultaat is in ieder geval oorstrelend. Misschien is oorverdovend beter... Het geluidsvolume kan namelijk bijzonder hard. Benieuwd hoe lang Bang & Olufsen dit zo laat. De wetgeving en consumentenbonden eisen een lager nivo.

De mp3 speler komt met een fraai lederen tasje en last but not least: een super koptelefoon. Dit revolutionaire ontwerp klinkt bijzonder goed. Helder en transparant. Misschien iets schel, maar zeer goed. De pasvorm is uniek. Het klemmechanisme zekert de mini speaker precies voor de gehooringang en muurvast voor aktief gebruik. Het draagt zeer prettig. In-ear hoofdtelefoons geven een iets intensere basweergave, maar deze oortelefoon is beduidend beter dan alle andere alternatieven. De Apple oortelefoons verbleken bij deze standaard B&O hoofdtelefoon. Het goede nieuws is dat deze hoofdtelefoon los te koop is. Ook de A8 klinkt beduidend harder dan de meeste andere hoofdtelefoons. Heeft Bang & Olufsen een dove doelgroep of creëren ze er één? Voor ieder die kwaliteit uit zijn huidige mp3 speler wil krijgen en wellicht ook wat meer volume, is de aanschaf van de hoofdtelefoon een eerste voorzichtige stap in de (dure) Bang & Olufsen wereld.

De BeoSound 6 mp3 speler vertoont wel erg veel gelijkenis met een eerder door Samsung gelanceerde Z5 speler. De Bang & Olufsen versie lijkt gerestyled, uitgerust met andere versterker en is met andere materialen afgewerkt. Toch is de prijs voor 4GB B&O speler nog behoorlijk stevig. De A8 hoofdtelefoon is zonder twijfel wel een interessante gadget.


BeoSOund Earphones A8: 150 Euro
BeoSound 6 mp3 speler: 500 Euro ($GB versie, incl. tasje en A8 hoofdtelefoon)
Meer info: Bang & Olufsen website
© 2004-2022 ID-Tank