September Gadget | The Gadgetman

Eindelijk film en foto's met 1 cameraPanasonic verandert hobbyfilmen

Eindelijk professioneel effect voor hobby budget


Wie wil er nou met allerlei camera's lopen? Een spiegelreflex voor mooie plaatjes, een kleine digitale voor het snelle kiekje en een camcorder voor de bewegende beelden.... Voor je het weet als hobby filmer en fotograaf loop je met een kromme rug lenzen, body's en andere apparatuur te slepen. Al tijden beloven fabrikanten het ei van Columbus te hebben: de camera die prima filmt en fotografeert. Geen enkele camcorder maakt mooie foto's. Vergeet deze belofte van de fabrikanten. Een kleine goede digitale camera maakt snel betere foto's. Nu is er sinds een jaar een interessante ontwikkeling vanuit de spiegelrelfex wereld. De nieuwe duurdere DSLR (spiegelreflex) foto camera's kunnen ook HD filmen. Dat ging met de eerste versie nog niet van een leien dakje. Gestotter van beeld en irritante correctie automaten bij zoomen of zelfs de onmogelijkheid autofocus te gebruiken bij zoomen. De nieuwe generatie spiegelreflex camera's kunnen inmiddels goed HD filmen. Er zijn zelfs professionals die de overstap naar deze camera's voor video maken. Waarom? Door de hoeveelheid aan lens mogelijkheden is er gewoon creatief meer mogelijk. Van extreem groothoek tot telelens. Een traditionele professionele video camera met objectieven komt snel over de tien duizend Euro heen. De DSLR route maakt een complete set voor vijf duizend Euro mogelijk. Nog steeds een smak geld.Betaalbare oplossing
Olympus bracht zomer 2009 het Four-Third concept weer terug. Dit is een goedkoper alternatief dan een spiegelrelfex met de voordelen van handzaamheid van de kleine camera's en verwisselbare objectieven zoals bij de spiegelreflex. De Olympus PEN1 is de eerste in dit digitale tijdperk. Helaas valt het video gedeelte van deze camera tegen door de lawaaierige motoren voor autofocus en zoomen die duidelijk bij video opnamen te horen zijn. Panasonic heeft het Micro-Four-Third concept omarmt en komt nu met de GH1 die gemaakt is voor de fotograaf en filmer die 1 apparaat wil. De fotocamera doet in de handen van een hobbyist op fotogebied niet onder voor een spiegelrelfex. De revolutie start met HD filmen. Al het gemak van de video camera's van Panasonic van 2008 zit in deze camera. De bediening is ronduit gemakkelijk met schijnbaar oneindig veel mogelijk om handmatig creatief uit het dak te gaan. Door de fantastische lens die bij de kit zit is de camera als filmcamera dubbel interessant. Van 14mm (28mm equivalent) groothoek tot 140mm (280mm equivalent) zoom blaast de GH1 elke hobby camcorder aan lens mogelijkheden weg. Door de grotere chip in de body is voor het eerst ook zachte focus mogelijk tijdens het filmen. Het effect dat alleen het onderwerp scherp is en de rest difuus. Door het gebruik van het diafragma en de grote chip is dit nu voor het eerst betaalbaar mogelijk.

Samengevat is de DMC-GH1 een droom camera voor de hobby filmer die ook prima fotos wil maken. En dat alles in 1 apparaat. De additionele microfoon is wel aan te raden omdat de ingebouwde stereomicrofoon matig geluid opvangt. Het grote dilemma is nu kopen of wachten op de GH2. Panasonic heeft met de TM300 een touchscreen bediening voor focussen geintroduceert. Deze technologie zou op de GH1 de bediening perfect maken waar menig professioneel filmer met zware apparatuur nog lang op zal moeten wachten.

Is er nog een minpuntje? Ja, helaas is de microfoon aansluiting niet een universele mini-jack maar een Pana eigen stekker. Jammer want nu moet je wel de Panasonic mic gebruiken in plaats van bijvoorbeeld de fantastische Røde videomic of Sennheiser draadloze opties.


Voorbeeld filmpje wat met een GH1 te realiseren is.

Engelermeer Windsurf dag from Albert Zeeman on Vimeo.


Prijzen en info:
De DMC-GH1 kost een kleine 1500 Euro
Meer info op de Panasonic site

Clicky Web Analytics