Sennheiser | Draadloze microfoon voor smartphones
Stacks Image 672

Sennheiser MemoryMic

Smartphone filmen met professioneel geluid

Audio blijft net zo belangrijk als beeld bij een film. Of het nu een professionele documentaire betreft of een familie filmpje; goed geluid maakt het verschil. De tijd om overal maar een muziekje onder te knallen is echt voorbij. Voor authentieke filmbeelden wil je audio horen. Liefst ook goed. Voor de vlogger een nobrainer, maar voor de vakantiefilmer misschien een eye-opener. Denk eens hoe veel leuker je filmpje is als je ook de dialoog kan horen in een professionele audio kwaliteit. Dat maakt echt een wereld van verschil.

Eerder testten we de MikMe. Een draadloze microfoon van studiokwaliteit. Ons filmpje over het Volvo Ocean race paviljoen was mogelijk omdat we alle uitleg verstaanbaar konden filmen. Alleen was er een klein nadeel. De microfoon moest steeds in de hand gehouden worden of stond in beeld op tafel. Wij droomden natuurlijk dat spoedig een fabrikant met een dasspeld versie zou komen, maar verwachten dan meer iets in de vorm van een riemclip unit met een draadje. Sennheiser verrast door alles in één klein en lichtgewicht doosje te stoppen wat zo op de kleding geklemd kan worden. De microfoon, electronica en accu; alles zit er in en weegt in totaal slechts 30 gram.

De Memory Mic is een nieuwe microfoon die een nieuwe categorie gaat openen. Ongetwijfeld komen er binnen een jaar alternatieven van andere merken. Heb je nu deze topkwaliteit nodig; dan kan je direct beginnen.
Stacks Image 648

Klein maar slim

De Memory Mic heeft een rondomgevoelige condensator microfoon. Eigenlijk gelijk aan de meeste dasspeldmicrofoons. Je spelt hem dus op de kleding. Je hoeft de microfoon niet echt naar de mond te richten. Wel is het van belang dat je hem niet op de hals klemt op een t-shirt. In onze tests was het geluid dan een beetje overstuurd. Je zou dan de gevoeligheid natuurlijk kunnen instellen, maar het resultaat hoor je pas NA de opname. De resultaten zijn zo goed dat we direct een eigen unit hebben besteld.

De technici bij Sennheiser hebben heel slim mogelijk gemaakt wat haast onmogelijk leek. Je pairt de Memory Mic met de smartphone. Dat kan iOS of Android zijn. In de speciale app wordt je stap voor stap door dit proces geleid. Eenmaal gepaird moet je voor een opname de Memory Mic aanzetten en in de buurt van de app houden. Op dat moment wordt de microfoon gekoppeld met de app. Eigenlijk zend de app naar de microfoon een tijdcode. Vanaf dit moment lopen de klokken in de smartphone en de Memory Mic gelijk. Je kan nu heeeeel ver weg lopen van de smartphone. De microfoon is eigenlijk intern al aan het opnemen. Op het moment dat je in de app op opname Audio of Video drukt, dan weet de app op welk moment het geluid moet worden bewaard.

Het resultaat van de opnames is werkelijk verbluffend goed en gaat echt voor betere youtube filmpjes zorgen, maar reken maar dat je ook professionals deze mic zal zien gaan gebruiken. Je kan nu eigenlijk een docu met een smartphone en de memory mic maken. Dit is een superlichtgewicht setup die je overal naar toe kan nemen.

Voor een volledige review kan je meer op gadgetgear lezen. Onderstaand een filmpje wat ik met de microfoon heb gemaakt op een lawaaierige beurs.
© 2004-2022 ID-Tank