Oktober Gadget | The Gadgetman

Flip is dood; leve de nieuwe Flip

Flip
Twee A merken: Philips en Casio
blazen Flip gevoel nieuw leven in.

Kleine cams
De Flip is de oer camera geweest die in de handpalm filmen mogelijk maakte. Het apparaatje had 1 rode knop. Iedereen kon er mee filmen. Flip werd een enorm succes en alle fabrikanten kwamen met vergelijkbare producten. Zo kwam Sony met de Bloggie en JVC met de Picsio. Cisco nam Flip over en dumpte het product vervolgens. De behoefte aan een simpele camera is gecreeerd en de opvolgers zijn er. De twee leukste zijn de Philips Esee en Casio Tryx. Beide met hun eigen unieke eigenschappen.

PhilipsCam110

Philips Cam110: Nederlands gemak
Philips introduceerde september 2011 op de grote electronica beurs IFA in Berlijn een geheel nieuw assortiment met kleine digitale filmcamera’s. Tussen de 99 en 199 Euro heeft Philips diverse modellen. De Cam110 lijkt het meest op de oer Flip. Iets kleiner en fraaier vormgeven en echt anno 2011. Natuurlijk staat er trots FullHD1080p op de voorkant. Hoewel de Cam110 een puike camera is, kan ie natuurlijk niet op tegen een echte camcorder die een paar honderd euro meer kost. Het unieke van de Cam100 zit in het gebruiksgemak. Niet alleen de ergonomie, maar ook het Nederlandstalige menu helpt daarbij. De beeldstabilisatie maakt de Cam110 beter dan filmen op een smartphone. Het H264 mp4 formaat is prima op PC en Mac te bewerken. Voor Windows gebruikers zit zelfs een extra stukje software in het apparaat om naar YouTube, Facebook, Twitter en Vimeo te uploaden. Met een MicroSd kaart in het apparaat filmt de Cam110 met gemak een hele vakantie of bruiloft.

casio_tryx_1
Casio Tryx; de ultra Flip
Begin 2011 werd de Tryx in Las Vegas aan de Amerikaanse consument geintroduceerd. Nu is ie dan eindelijk in Nederland te koop. De Tryx gaat verder waar elke Flip imitatie stopt en camcorder niet kan beginnen: kwaliteit en reisgemak in 1 apparaat. De vormgeving is werkelijk uniek en een toonbeeld van ‘out-of-the-box’ denken. De camera lijkt op een smartphone of untra dunne Flip. Het frame is echter op allerlei manieren te bewegen zodat in elke houding te filmen is. Voor rechts- en linkshandigen. Als webcam op eigen statief of als zelfsontspannende (film)camera aan de muur. Hier is een linkje waar de vele mogelijkheden kort in beeld zijn gebracht.

De lens heeft een ongelooflijk breed bereik. De groothoek is heerlijk in de praktijk. Optisch zoomen is niet mogelijk, maar door zeer slimme technologie is goed in te zoomen. De camera maakt namelijk een tiental beeldjes die samen voldoende info leveren om een ingezoomd beeld te leveren. De kwaliteit van het beeld is bij normaal daglicht verbluffend goed. Helaas ontbreekt een goede stabilisatie voor filmen tijdens aktie. Deze beelden ogen soms zenuwachtig. In de camera zitten allerlei snufjes zoals gezichtsherkenning, HDRart effecten, maar ook HDR fotografie en een zelfontspanner die reageert op beweging.

casiotryx
Niet alleen de beeld kwaliteit is verbazend goed voor het formaat en prijspunt. Ook de kwaliteit van de materialen is top! Je krijgt werkelijk een robuust product wat niet bij de eerste reis uit elkaar valt. Het enige minpunt is het ontbreken van standaard HDMI en USB aansluiting. De HDMI aansluiting is standaard, maar de kleinste variant die bijna nergens te koop is en de USB aansluiting is weer een eigen stekker. Dat betekent dus toch een extra adapter in de tas op reis. Van de vele camera’s die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen in het Flip segment is dit zonder twijfel te leukste en meest unieke met breedste toepassingen. Als bonus voor de Mac gebruikers: de Tryx filmt mov QuickTime bestanden. Perfect in te lezen in iMovie of Final Cut Pro X.


Meer info mbt de Philips Cam110 op deze website
Casio Tryx info is hier te vinden.
Clicky Web Analytics