Maart Gadget | The Gadgetman


Jabra_Revo_Wireless3


Draadloos audio en bel gemak


Met de Jabra Revo Wireless
De ene na de andere hoofdtelefoon komt op de markt. De één heeft nog meer marketing bla bla of lifestyle geleuter dan de ander. Draadloze technologie specialist Jabra uit Denemarken introduceert drie nieuwe hoofdtelefoons met elk model specifieke functionaliteit gericht op gemak. Natuurlijk moet het geluid ook overtuigen. Een week luisteren met de duurste van de drie hoofdtelefoons levert een verrassend beeld op.

Op het MobileWorldCongress in Barcelona introduceerde Jabra drie nieuwe hoofdtelefoons; de Jabra Vox (99 Euro), Revo (199 Euro) en Revo Wireless (249 Euro). De Vox is een in-ear hoofdtelefoon die profiteert van de gehoorapparaten kennis binnen Jabra. Een nieuwe vormgeving garandeert prettig draagcomfort. De draad heeft een extra kern waardoor deze nooit een wirwar kan worden. De Revo is een on-ear hoofdtelefoon met als unieke feature een extra aansluiting voor een andere hoofdtelefoon. Zo is met een aantal Revo’s gezamenlijk van 1 muziekbron te genieten. UrbanEars waren ooit de bedenkers van deze functionaliteit. De top hoofdtelefoon is de Revo Wireless. Zoals de Revo naam doet vermoeden lijkt de Wireless op de bedrade versie. Er zitten zelfs twee oranje draden bij, maar de verassing zit in het draadloos gebruik. De pasvorm van de Revo Wireless is perfect. Door de on-ear vormgeving blijft de hoofdtelefoon beperkt in omvang. De opvouw stand maakt het ook nog eens een ideale reisgenoot. De Revo Wireless sluit het omgevingsgeluid goed uit en de buren in de metro horen echt niet waar je naar luistert. Ondanks alle ingebouwde electronica en top accu is het draagcomfort zeer prettig door het lage gewicht.

Jabra_Revo_Wireless4


Gemak
Dankzij de ingebouwde NFC module is het verbinden met een NFC telefoon probleemloos. Bijvoorbeeld de nieuwe Sony Xperia Z heeft NFC ingebouwd. Houd de telefoon tegen de linker oorschelp en de telefoon herkent de hoofdtelefoon en een verbinding is gemaakt. Makkelijker kan echt niet. Direct is de Revo Wireless als draadloze hoofdtelefoon te gebruiken. Dankzij de ingebouwde microfoons is een telefoon gesprek voeren geen probleem. De muziek pauzeren of een nummer verder/terug is mogelijk door het aanraak oppervlak op de rechter oorschelp. De geluidskwaliteit van audio en spraak is werkelijk verbluffend. Vooral muzikaal blinkt de Revo Wireles uit. Deze hoofdtelefoon klinkt beter dan de vele hoofdtelefoons die we het afgelopen jaar hebben getest. Drums klinken heerlijk droog, bassen mooi rond en hoge tonen komen goed los van het klankbeeld. Muziek luisteren met deze draadloze Revo is werkelijk een waar genot.

Jabra-Dolby-screenshot

Dolby’s toegevoegde waarde?
Jabra wil er echt alles aan doen om met de Revo lijn een benchmark neer te zetten. Daartoe heeft Jabra een samenwerking met Dolby Technologies opgezet. Volgens de Jabra consumenten onderzoeken is dat wat wij als consument willen. Het resultaat is een Jabra/Dolby applicatie voor IOS en Android om het maximale uit de hoofdtelefoon te halen. Er kleven wel wat nadelen aan deze route. Zo moet allereerst de muziek lokaal op het apparaat staan. Spotify of andere online muziekdiensten worden dus niet ondersteund. Vervolgens is de verbinding met de hoofdtelefoon niet altijd direct beschikbaar. Het is een raadsel hoe dit komt, maar elke dag is er wel een hapering geweest in de testweek. Het laatste argument waarom de Dolby app niet overtuigt is de geluidskwaliteit. De muziek wordt duidelijk electronisch opgepept en dat is te horen. Zelf heeft Dolby als slogan: ‘Hear the difference’ en dat is te horen. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar voor menig audiofiel is de geluidskwaliteit zonder gebruik van de Dobly app veel beter. De Revo Wirless heeft de Dolby poespas niet nodig. Als hoofdtelefoon is het geluid nagenoeg perfect zoals de Jabra uit de doos komt zonder extra app.

Jabra_Revo_Wireless2jpg


Kabels
Voor situaties waar draadloos luisteren niet mogelijk is, levert Jabra twee kabels mee. Eén kabel heeft een traditionele mini jack aansluiting aan beide zijden en maakt van de hoofdtelefoon een prima bedrade versie. Dat is handig voor situaties waarbij de accu van de Revo leeg is. Met deze kabel blijft de Revo Wireless gewoon te gebruiken. De accu gaat overigens ongekend lang mee. Een hele intercontinentale vlucht is geen enkel probleem. De andere kabel heeft een mini USB en gewone USB aansluiting. Hiermee is de hoofdtelefoon accu niet alleen te laden, maar is de Revo ook als USB computer headset te gebruiken.

Conclusie
De Revo Wireless heeft alles wat de ideale hoofdtelefoon moet hebben. Perfect geluid en prima pasvorm die het geluid van en voor de omgeving goed afsluit, maar vooral geen gedoe met draden. De NFC pairing en meegeleverde kabels maken het mogelijk om de Revo overal op aan te sluiten. De ingebouwde microfoons zorgen dat je nooit meer de hoofdtelefoon afzet. Even een gesprek voeren tussen het muziekgenot door is geen probleem. Noise canceling functionaliteit had deze hoofdtelefoon helemaal perfect gemaakt, maar wellicht ook te duur. De huidige prijs van 250 Euro is al fors, maar biedt veel waar voor het geld.
Clicky Web Analytics