December Gadget | The Gadgetman


Startrek-in-ear


Bluetooth oortjes van Plantronics en Jabra


Het ene oor in; het andere oor vrij
Al jaren zijn er draadloze oortjes voor smartphones en laptops. Matig geluid, wegvallende verbindingen en snel lege batterijen behoren inmiddels tot een ver verleden. Zodra je gebruik gaat maken van een modern oortje, begrijp je niet waarom je het niet eerder hebt gedaan. Handsfree in de auto of achter het toetsenbord; het is een verademing. Belangrijk is wel dat het oortje met meer apparaten tegelijk gekoppeld is. De twee belangrijkste merken in deze markt, Jabra en Plantronics, hebben een rijke keuze aan producten. Na heel wat oorervaringen zijn dit toch twee opties om te overwegen.
Jabra_SUPREME

Jabra Supreme UC (89,95 Euro)
Een draadloos oortje van de hoogste kwaliteit is de Jabra Supreme. Jabra zet met de Supreme een ijkpunt in geluidkwaliteit en gebruiksgemak neer. De Supreme koppelt niet alleen met zo’n beetje elke moderne smartphone, maar ook met elke moderne computer. Die koppeling kan met de computer via ingebouwd Bluetooth. Beter is het via de meegeleverde USB Bluetooth module. Deze garandeert een probleemloze koppeling. Zo is de headset tegelijk op de computer met bijvoorbeeld skype te gebruiken terwijl de koppeling met de smartphone ook aktief blijft. De Supreme onderdrukt aktief al het omgevingsgeluid. Bij gebruik in de auto hoort de andere zijde niet of nauwelijks dat vanuit de auto wordt gebeld. Ook lawaaierige kantooromgevingen filtert de Supreme goed. De Supreme is niet het kleinste oortje en is met 18 grams net acceptabel qua continu draagcomfort. De unit wordt compleet geleverd met lader, autolader en twee oorkussentjes voor optimale passing. Bijzonder handig aan het ontwerp is de aan/uit functie. Klap de Supreme open en hij is aan; klap hem dicht en hij is uit. intuitiever kan echt niet.
m165

Plantronics M165 Marque2 of M55 (59,95 en 49,95 Euro)
Er zijn heel wat minuscule oortjes op de markt. Slechts enkele hebben alles in huis om ze de gehele dag in het oor te willen houden. De Plantronics M55 en M165 zijn oortjes die je echt vergeet uit het oor te halen. De units verschillen optisch niet veel en hebben een vergelijkbare pasvorm. Het silicone ovale oorstukje past werkelijk perfect in vrijwel elk oor. Ongemerkt haakt het oortje sportvast. Het extreme lage gewicht van 7 gram maakt echt dat je bijna vergeet een oortje in te hebben. Beide oortjes van Plantronics hebben een ongekend lange batterijduur, kunnen tegelijk met twee apparaten aktief gekoppeld zijn; hebben een prima geluidskwaliteit en omgevingslawaai filtering. Het verschil zit in batterijduur en noise-canceling. De M55 kan iets minder fraai de omgeving wegfilteren. De M165 Marque2 is daar door een extra microfoon iets beter in. De batterijduur van de M55 is echter ongekend lang. De specs spreken van respectievelijk 6 en een dikke 8 uur.
m55
Deze mini oortjes zijn ook perfect om naar internet radio te luisteren zonder dat het anderen opvalt. De praktijk is dat de M55 een paar dagen te gebruiken is zonder herladen. Ook wanneer de M55 standby op je ligt te wachten kan ie 3 maanden lang paraat blijven. Het nadeel van zo’n klein, bijna onopvallend oortje is dat je ze iets makkelijker verliest of vergeet. Daar heeft Plantronics de app ‘Find my Headset’ voor bedacht. Dit gratis tooltje heeft zowaar bij de test de verloren gewaande M165 terug gevonden. Als het oortje aanstaat, kan je met de app zoeken of hij in de buurt is en een alarm afspelen via de headset. Doe dit niet voor de grap met het oortje in je oor. Fraaier is de optie dat de app weet waar de headset het laatst gekoppeld is geweest. Zo is de test M165 op de parkeerplaats tussen de tegels terug gevonden. De kwaliteit is overigens ook perfect van de Plantronics headsets. De M165 had een dag buiten in de regen gelegen en leek niets geleden te hebben. Natuurlijk komen de Plantronics headsets met lader en kabels. De kabel is echter uniek. Die heeft een extra USB plug zodat er nog een kabel ingeplugd kan worden.
Clicky Web Analytics