Oktober Gadget | The Gadgetman

Een onzichtbare geluidsman voor elke hobbyfilmerOhrwurm II
Subliem stereo geluid voor video en veld opnames

Hoewel beeld vaak meer zegt dan woorden, blijft geluid bepalend voor de werkelijke impact van een film. Niet voor niets sjouwt een audio specialist bij filmopnames met een hele studio aan apparatuur om natuurgetrouwe audio te garanderen bij de beeldopnames. De meeste hobby filmers zijn tevreden met de matige microfoons die in moderne camcorders ingebouwd zijn. Nu is er de Ohrwurm die zich aan het oor nestelt en sublieme audio opnames mogelijk maakt.

Voor een goede stereo opname is een goede opstelling van de microfoons vereist. Dit is een hele wetenschap op zicht. Om een goed stereo-geluid op te nemen bestaan er verschillende technieken. Bijvoorbeeld met de 'jelkin disk' (een ronde schijf tussen de microfoons) of met een kunstkop. Vaak staan de microfoons in een X opstelling. De ingebouwde microfoontjes in een camcorder kunnen echt stereo vaak slechts benaderen.

Er zijn inmiddels veel stereo video microfoons die soms nog groter zijn dan de camcorder. De Duitser Wolfgang Winne bedacht een slimme oplossing. Zijn principe is gebaseerd op de kunstkop opstelling. Bij deze opstelling is een microfoon links en andere microfoon rechts van een kuntstkop geplaatst. De audio opnames bij zo'n opstelling zijn perfect wanneer ze op een hoofdtelefoon beluisterd worden. Over luidsprekers is het stereo effect minder, maar vaak nog veel beter dan met een camcorder microfoon. Wolfgang bouwde een setje stereo microfoons die als hoofdtelefoon gedragen worden. Extreem licht en vrij onopvallend (als ze niet paars waren). Het effect is werkelijk verbluffend. Prik deze microfoons in de mic ingang van een gemiddelde camcorder en het geluid wordt bijna studio kwaliteit.
Voor opnames in winderige omgevingen heeft Wolfgang een oorwarmer als extra optie beschikbaar. Dit alternatief voor een zogenaamde 'dead cat' werkt prima. Zelfs in storm is een prima geluidsopname mogelijk. Doordat Wolfgang rechtsreeks levert is de prijs ook nog een bijzonder aardig. Een absolute aanrader voor elke hobbyfilmer of audio opnamen fetishist.

Een voorbeeld van een geluidsopname in zomers Italiaans weiland: Via Petrici

Online prijs: 71 Euro (87 inclusief windfilter)
Meer info: Ohrwum website
© 2004-2022 ID-Tank