Juni Gadget | The Gadgetman

iPhone iPhone in de hand; is er dan echt geen andere smartphone in het land?


Apple bracht de revolutie die in gsm land nodig was; eindelijk een telefoon die echt smart is. Niet alleen mooi, maar echt handig in gebruik. Waarom lukte dat Nokia, SonyEricsson en Samsung niet? Er blijkt altijd een outsider nodig te zijn om een sprong in de ontwikkeling te maken. Alleen is die iPhone zo enorm duur. In een zoektocht naar een alternatief ben ik dan eindelijk een fraai alternatief gevonden: de HTC Legend met Android.
HTC heeft een lange historie in het maken van mobiele apparatuur. De eerste handheld computers van Palm en Compaq werden bijvoorbeeld al door hen gemaakt. Maar tot voor kort liet ik het merk links liggen vanwege het onhandige Windows Mobile besturingssysteem en vaak goedkope uiterlijk. In het besturingssysteem raakte je de weg kwijt in de vele vensters en de hardware was top… voor Aziatische normen dan. Nieuwsgierig naar Android (het gsm besturingssysteem van Google) kreeg ik een HTC Legend in handen. Wat een fraai apparaat! De aluminium body en soft touch coated onderdelen voelen heerlijk aan en stralen kwaliteit uit. Bij het opstarten van de HTC helpt een Nederlandstalige wizard om de telefoon in te stellen voor diverse email accounts en sociale netwerken. In vijf minuten staat de exchange mail van kantoor op de gsm plus mijn mobileMe en MacFan email. Twitter, Flickr en Facebook zijn in een minuut geactiveerd. Wat een genot om zo een telefoon in te stellen!
Consistente kwaliteit
De interface van de HTC Legend is een combinatie van Android met het HTC Touch Sense systeem. Het resultaat is een gebruikerservaring anno NU, die echt net zo prettig is als een iPhone. Applicaties zijn te downloaden in de Google Android shop. Er zijn er ruimschoots genoeg. Omdat Android van Google is, kan het niet verwonderen dat internetten; social netwerken en zelfs routeplannen met Google Maps eigenlijk beter werkt dan op een iPhone. Mijn belangrijkste toepassingen zijn al als apps voor Android gratis te downloaden. Met 1 klik downloaden en installeren. Het kan niet gemakkelijker. Zo download ik Spotify om toegang te krijgen tot vrijwel alle muziek van de wereld. Via wifi, maar ook via 3gs, speelt de muziek soepel en blijft de interface snel en responsief. Dat is geheel anders op mijn iPod Touch. Tegelijk blijkt het voordeel van multi-tasking. Spotify blijft gewoon doorspelen terwijl ik mijn mail doorneem of even het web opsurf. Dankzij de ondersteuning van Flash spelen veel meer sites zoals op een desktop computer.

Google interface
Na een week werken met de HTC Legend kom ik dagelijks nieuwe handige functies van het systeem tegen. Zo zijn de diverse applicaties die open staan direct te benaderen met 1 simpele beweging over het scherm. Android heeft goed gekeken naar het iPhone besturingssysteem. Zo is de interface van alle applicaties grotendeels consistent. Voor software makers is het blijkbaar makkelijk om routines aan te spreken die zorgen voor eenheid in de interface. Het is te hopen dat Google de balans tussen kwaliteit en vrijheid weet te vinden voor de applicaties. Dankzij de vrijheid is er nu al heel veel aanbod van applicaties. Zo is er bijvoorbeeld een app om het Sonos systeem te bedienen. Maar er zijn ook apps die echt niet smoelen.
De nieuwe routeplanner van Google voor Android is ronduit top! Google weet onderhand bijna alles van ons, dus is ook veel te vinden. Weet je het adres niet van uitgeverij Divo? Geen probleem; tik “uitgeverij Divo, Zoetermeer” in als bestemming en Google weet meteen het adres in de navigatie in te vullen. StreetView geeft gelijk een kijkje hoe de redactie er bij zit… Het is handig, maar ook een beetje eng. Wat doet Google bijvoorbeeld met alle info die ze krijgen door mijn gebruik van de telefoon. Android zal vast op de achtergrond info weer delen met Google. Dat is het enige minpuntje wat ik kan bedenken van de HTC Legend. De hardware is top; het besturingssysteem echt beter dan het iPhoneOS3 en de vele apps een droom. En dat alles voor de helft van de prijs van een iPhone. Er is dus ronduit een alternatief voor mensen die een iPhone zouden willen, maar liever ook wat geld overhouden. Oh had ik al verteld dat er ook een micro-sd kaart in de HTC Legend kan? Ik heb daar Sygic routenavigatie op gezet. Deze navigatie maakt geen gebruik van dataverkeer en houdt zo de rekening in het buitenland lekker laag.


info:
Meer info op de HTC site

Clicky Web Analytics