Tab 10.1 special | The Gadgetman

Anders maar zeker niet minder

tab front
Galaxy Tab 10.1
dé andere tablet


Tab hand

Tablet oorlog
Het kan niemand ontgaan zijn; er woedt een tablet oorlog. Apple introduceerde met de iPad begin 2010 een nieuwe computer ervaring. Tablet computers waren er al van diverse merken geweest, maar allen waren niet succesvol omdat het geheel gewoon niet klopte. Apple wist de juiste mix van hardware, software, interface en applicaties neer te zetten. Gerenommeerde merken kwamen eind 2010 en begin 2011 met alternatieven waarvan er niet 1 kon overtuigen. Op de vooravond van de introductie van de nieuwe Samsung tablet begin augustus, haalde Apple alle juristen van stal om Samsung de introductie van de Tab 10.1 te blokkeren. De gadgetman heeft een week de verboden tablet gebruikt. Is dit echt een serieuze bedreiging voor Apple?

Tab dun
Tablet beleving
De Samsung Tab 10.1 valt de iPad2 direct aan op specs. snellere processor, betere camera’s, lichter van gewicht, beter scherm, stereo geluid en dat alles voor een iets lagere prijs. Apple gebruikers weten dat het niet om de specs gaat, maar om de totaal beleving. Met het nieuwe Android is de beleving gewoon goed. De websites tonen vaker zoals ze bedoeld zijn, inclusief flash componenten. De internet hits YouTube, Facebook, Twitter en Google maps hebben ronduit gelikte interfaces. Linkedin heeft zelfs een fraaiere app op Android dan op de iPad. Gelukkig zijn er ook nog de diverse apps zoals Sonos, Pulse, Vimeo, Evernote, Angry Birds, Cut the Rope en ga zo maar door. Ja de Android winkel is kleiner dan de iTunes App Store, maar alle iPad hits zijn inmiddels ook op Android beschikbaar. Voor het op de bank surfen en social webben is de Tab 10.1 gewoon prima. Het stereo geluid is bij filmpjes zelfs beter dan een iPad. Waar IOS uitblinkt in kinderlijke intuitieve interface, is Android wat uitvoeriger. Synchronisatie blijft nog een sterker punt voor de iPad. Android met Windows synchroniseren is minder eenvoudig dan een iPad met een Mac. Android kan ook met Macs synchroniseren dankzij apps zoals MissingSync. Een jaar iPad gebruik leert echter dat synchronisatie van foto’s, muziek, agenda’s en contacten met een tablet minder relevant is. Films kunnen synchroniseren is wel zo handig. Een lange vlucht of autoreis is draaglijk met een tablet als persoonlijke bioscoop. Films zijn (nog) makkelijker op een iPad gezet dan op Android. Daar zou het eerste verbeterpunt moeten zijn voor de Android makers.


Tab back

Kopie of koppie koppie?
Het tumult gaat over de vraag of de Tab 10.1 een kopie is van de iPad of niet. De rechter zal daar over moeten beslissen. De andere beeldverhouding, merknaam op voorkant en ontbreken van ‘home’ knop, maken de Tab 10.1 al echt anders dan een iPad. Wat kopie gedrag lijkt is de keuze van Samsung om geen sd-card of usb aansluiting op de tablet aan te brengen, maar net als Apple adapters als accessoire te verkopen. De connector lijkt fysiek ook wel erg op de iPad connector, maar dan net met een andere bedrading. Zelfs de lengte van de connectie kabel is vrijwel even lang als de iPad kabel. Samsung heeft voor deze accessoires dan zwart in plaats van wit als kleur. Op deze punten had Samsung gewoon wat meer onderscheidend kunnen zijn. Het geheel is echter geen slaafse kopie, maar aanhaken op de configuratie die blijkt te werken. Wij mogen blij zijn dat Ford niet het patent op voorruit, stuur links en pook rechts heeft gekregen. Dat bleek de configuratie die voor een auto werkte. Apple heeft onmiskenbaar de richting gevonden en gewezen voor tablets. Samsung volgt de marktleider met een functioneel fraai product waar Apple begrijpelijk zenuwachtig van wordt. Als dan ook nog eens de Koreaanse fabrikant kiest voor de Duitse retail gigant MediaMarkt, tja dan wordt je als marktleider niet vrolijk.

Conclusie
De Samsung Galaxy Tab 10.1 is een serieus alternatief voor de iPad. Sommige reviews suggereren dat de batterijduur niet goed zou zijn. Deze is juist ronduit goed. De internet ervaring is zelfs beter dan met een iPad. Sites tonen vollediger en geluid is adembenemend. De Tab 10.1 ligt ook nog eens iets lekkerder in de hand dan een iPad2. De camera’s zijn beter, maar het blijft onlogisch om met een tablet te gaan fotograferen of filmen. In algemene afwerking lijkt de iPad2 meer robuust. Aluminium is immers steviger dan plastic. De scoringsdrang van Samsung om voor een heel laag gewicht te gaan, maakt de 10.1 iets kwetsbaarder dan een iPad. Ook de meer gerekte schermverhouding zou torsie op het beeldscherm kunnen veroorzaken. Tijd zal het leren wat de verschillen in levensduur en restwaarde zullen zijn. Voor Mac gebruikers blijft de iPad onmiskenbaar de favoriet; voor Windows gebruikers is de Tab 10.1 zeker het overwegen waard. Een week tabben ging zonder heimwee naar de iPad.

Meer info mbt de Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500 op deze website

Clicky Web Analytics