Sonos SUB
Bas, Basser, SUBSonos heeft in tien jaar tijd de audio markt veranderd. Daar waar Philips, Denon, NAD en alle andere gerenommeerde merken bleven hangen in ouderwets denken, daar liet Sonos in 2002 zien hoe audio in de 21ste eeuw in huis genoten kan worden. Draadloos met eigen muziek maar, ook online content. „Digitaal” was audio al geworden sinds het DSS syteem van Timmer’s Philips begin jaren tachtig. Multi room was dat systeem ook al. Maar niemand lukte het om een goed draadloos systeem te ontwikkelen. Sonos nam de consument als uitgangspunt. Gemak in installatie, gebruik en vooral future proof. Anno 2012 introduceert Sonos de SUB. Een nieuwe beleving in laag geluid en compatibel met componenten van Sonos uit het introductiejaar 2002.
Een (h)echte familie voor altijd.
De Sonos SUB is een aanvulling op de boekenplank luidsprekers van het merk; de PLAY3. Natuurlijk vult de SUB ook prima het laag aan van de PLAY5 of willekeurig welk ander luidspreker paar dat is aangesloten op het Sonos systeem. Alleen met drie allereerste Sonos componenten; de CONNECT, ZP90 of ZP80 werkt de SUB niet. De SUB werkt namelijk alleen met componenten met een ingebouwde versterker. De Sonos SUB is verder met alle Sonos componenten compatibel; de CONNECT:AMP, ZonePlayer 120, ZonePlayer 100, PLAY:5 en PLAY:3. Sonos maakt zijn reputatie waar dat een investering in het systeem een langdurige investering is.
Hoe laag kan je gaan?
De Sonos SUB is er in twee versies; hoogglans en matzwart. Voor installatie is slechts het aansluiten van de voedingskabel nodig en een setup procedure in de Sonos software op Android, IOS of controller. In deze software is dan aan te geven wat voor soort luidsprekers de SUB moet aanvullen met laag en of er eventuele extra versterking van het laag nodig is. Het resultaat is eerder een aardverschuiving dan oorverdovend. Wat een laag! Diverse tracks laten een laag voelen wat eerder onopgemerkt bleef. Gelukkig is de SUB meer dan een massage unit; het hoorbare laag is erg strak een fraai. Zo denderde de referentietrack van Peter Gabriel uit de jaren tachtig ongekend door de woonkamer. Maar met moderne tracks van - bijvoorbeeld DiggyDex - tovert de SUB de woonkamer om in een heuse club. De SUB heeft enkel een stroom draad nodig en kan rechtop staan, maar mag ook op de kant onder een bank geplaatst worden. Uit het zicht, maar duidelijk hoorbaar en voelbaar. Het geluid is ongekend goed voor deze prijs en dit formaat. Zelfs de referentie luidsprekers (DSS930) vult de SUB prima aan. In de reviewers doos zit ook een setje oordoppen voor de buren. Die mag Sonos standaard met elke set meeleveren. De SUB is enkel geen aanrader voor wie géén audiogevoelige (beneden/boven)buren heeft.
Website Sonos SUB klik hier