April Gadget | The Gadgetman


LSW1


Quantis LSW-1 3D audiosysteem


Kamervullend compact soundbar alternatief
Wie in de USA een BestBuy winkel binnenloopt en naar de tv afdeling gaat, ziet het beeld wat ons in Nederland te wachten staat: tientallen soundbars. Bij elke TV staat een soundbar geplaatst. Het is geen geheim meer dat het geluid uit de dunne tv’s vaak erg evenredig ‘mager’ is. Een luidspreker systeem aan de tv koppelen is een must voor een optimale film en tv ervaring. Van 99 tot 1999 Euro zijn er systemen te koop. En dan is er opeens een eigenwijs Nederlands product dat verbaast qua vormgeving, prestaties en prijs. De Quantis LSW-1.

Quantis Electronics is een Nederlands bedrijf waar heel veel Nederlanders al ongemerkt een product van in huis hebben. Als distribiteur van onder andere het merk Humax zorgt Quantis Electronics dat het tv signaal gedecodeerd in heel veel huiskamers komt en opgenomen kan worden. Onder eigen naam brengt Quantis Electronics CI+ modules op de markt die geschikt zijn voor gebruik in alle, door de kabelmaatschappijen gecertificeerde, CI+ TV toestellen. Vorig jaar introduceerde Quantis het eerste product van een nieuwe lijn audio producten die de TV beleving moeten vergroten, zonder veel ruimte in beslag te nemen. De LSW-1 is het eerste product wat nu in de winkel te verkrijgen is.

LSW1bank

De soundbar is zo’n beetje de standaard geworden om het tv gebluid te verbeteren. Soms zijn ze mooi zoals de PLAYBAR van Sonos of erg handig zoals de HTL9100 van Philips. Het blijven lange, ruimte rovende balken. De LSW-1 wijkt behoorlijk af van deze vormgeving. Het kleine rechthoekige kastje met mooie ronde hoeken en een afwerking van doek en donker metaal, oogt vriendelijk in het woud aan audio balken. Op het apparaat zitten vier knoppen voor de bediening. Twee knoppen voor gemakkelijke bediening van het volume. Met één knop is de audio bron te selecteren en het gewenste geluidsprofiel. De laatste knop is de aan/uit schakelaar. Voor wie in een bestaande opstellingen een geluidssysteem wil toevoegen, is met name het ruime aantal geluidsingangen een zegen. Zo hebben de meeste soundbars maar één optische ingang. Deze beperking maakt bijvoorbeeld de Sonos PLAYBAR voor de veel mensen ongeschikt. De LSW-1 heeft twee optische ingangen, een analoge ingang en een coax aansluiting. In onze setup hebben we de decoder en een Apple TV op de optische audio ingangen aangesloten en een Sonos CONNECT AMP op de analoge ingang. Films, TV, smart tv en audio uit het Sonos systeem zijn zo op de LSW-1 zonder problemen af te spelen.

LSW1back2

Het kastje is gemaakt van MDF en voorzien van diverse luidsprekers en een hele speciale 3D geluidsprocessor van Sonic Emotion. De 3D aanduiding heeft niets te maken met het geflopte 3D tv kijken. Het is de aanduiding van een unieke audioprocessor die de luidsprekers zo aanstuurt dat het geluid kamer vullend is en toch heel transparant klinkt. Het is werkelijk onvergelijkbaar met alle andere geluidservaringen en misschien zo revolutionair als destijds Bose was met hun geluidprofiel. Voor het laag koppelt de LSW-1 met de meegeleverde kleine bas eenheid. Ook dit kastje is fraai qua vormgeving, afwerking en opmerkelijk klein. Voor 80 Euro is een adapter van Quantis leverbaar waardoor de subwoofer draadloos aangesloten kan worden. Het geluidsbeeld wat het systeempje neerzet is werkelijk verbluffend fris en transparant in de muziek modus. In de film stand geeft het systeem het volle geluid wat we in een bioscoop gewend zijn. Voor talkshows en bijvoorbeeld nieuws is er een speciale modus. Spraak klinkt dan erg duidelijk zonder dat het volume omhoog moet.

Het Quantis LSW-1 systeem is prettig qua compactheid en overtreft alle soundbars die we in de afgelopen drie jaar getest hebben. Geen bombastisch geluid, maar vol en warm wanneer nodig. Bij muziek klinkt het systeem zo goed dat voor 99% van de consumenten de audio installatie de deur uit kan. De aansluit mogelijkheden maken het systeem inzetbaar bij veel huishoudens. Het is immers meer dan een aanvulling voor de tv. Het systeem kan ook de enige audio oplossing in de woonkamer zijn. Voor de jeugd die met hun smartphone muziek wil streamen, is zelfs een Bluetooth verbinding met zes apparaten mogelijk. Overigens is de Bluetooth technologie het enige wat Quantis mag verbeteren. Wanneer er muziek via Bluetooth speelt, hapert de muziek wanneer je de afstandsbediening gebruikt. De meegeleverde afstandsbediening is eenvoudig en dankzij de vier knoppen op het apparaat niet noodzakelijk. Je kan zelfs de LSW-1 programmeren zodat het volume met de gewone afstandsbediening te bedienen is. Als je dan hoort dat het systeem 499 Euro kost is de verbazing compleet.

Conclusie
Zelden hebben we een tv audio systeem gehoord wat zo lekker klinkt, veelzijdig is qua aansluitingen en ook nog eens bescheiden is in zowel afmeting als prijs. Omdat Quantis (nog) geen groot merk is zal het in de winkel lastiger te vinden zijn dan Sonos, Bose, Samsung en alle andere soundbar oplossingen. Het is de zoektocht echter dubbel en dwars waard. Luister vijf minuten naar dit systeem en kijk naar je bankrekening. Dankzij de cash-back actie met 75 Euro korting is de keuze snel gemaakt.
Clicky Web Analytics