Tablet kiezen | The Gadgetman


tablets


De ideale tablet computer bestaat...


...maar verschilt per persoon
Sinterklaas en de Kerstdagen staan voor de deur. Tablets staan hoog op de verlanglijst in Nederland. Koop je nu je eerste tablet of geef je er één cadeau? De vraag rijst natuurlijk welke? Wordt het de onbekende prijsknaller van het Kruidvat of toch een A-merk? Welke moet het dan worden? Gebaseerd op twee jaar dagelijks tablet gebruik van diverse makelij deel ik je graag mijn advies.


Kruidvat tablet-pc-7-inch

De prijsknaller
Als prijs het belangrijkste argument is, kan de verleiding groot zijn om een totaal onbekend merk tablet te kopen. Voor 100 Euro heb je een kleine (ongeveer 7 inch) en voor 150 Euro een groot (ongeveer 10 inch) exemplaar. Behalve de hardware is de software die er op draait toch echt wel de helft van het plezier. Android staat op vrijwel alle goedkope tablets. Van een totaal onbekend merk is het onbekend in hoeverre de Android software getest en echt veilig is. Van een A-merk weet je zeker dat er het minimale aan optimaal gebruiksplezier en veiligheid is gedaan. Tevens heb je dan ook het voordeel van een officiële recente release en waarschijnlijk het komende jaar ook updates als de hardware dat toe laat. De 7 inch Tab 2 van Samsung is voor 199 Euro het beste wat voor relatief weinig te koop is. Is dat nog boven budget, dan is een Kruidvat tablet te overwegen.
sony-xperia-tablet-s

De ideale gezins tablet
Het vreemde van tablets is dat het de meeste gedeelde computer in het huis is. Voor je het weet zit het hele gezin plus bezoek op de tablet spelletjes te spelen of te surfen op het web. Is het niet vreemd dat je niet gemakkelijk van accounts kan wijzigen zodat familie leden of gasten niet zomaar in jouw sociale media of email kunnen struinen? Natuurlijk heb je geen geheimen, maar je wilt ook niets per ongeluk gewist zien. Sony is met de 2012 Tablet S de enige fabrikant van tablets die hier aan gedacht heeft. Bovenop het Android besturingssysteem heeft Sony een laag voor gebruikersaccounts gemaakt. Zo kan niemand anders bij de vertrouwelijke info van de eigenaar. De Tablet S is ook nog eens spatwaterdicht. Dit betekent dat in bad een potje Wordfeuden geen probleem is. Ook aan het zwembad websurfen is dan geen probleem. Als bonus is de Tablet S ook nog eens de enige kwaliteits tablet met een SD kaart lezer. De foto’s en films kunnen zo van de kaart op de tablet afgespeeld en gedeeld worden. Op vakantie kan je nu echt de laptop thuis laten. De beeld kwaliteit van de Tablet S is bovendien subliem. Heerlijk om een filmpje op te kijken. Heb je een SmartTV dan zijn de foto’s en films via het wifi op de TV direct af te spelen. Sony heeft de Tablet S uitgerust met veel eigen software om muziek en films te kopen of huren. Een extra handigheidje is de mogelijkheid om de Tablet S als universele afstandsbediening te gebruiken. Dat is mogelijk omdat er ook nog eens een infrarood lampje in de Tablet S zit. Oh, ja… Sony heeft ook nog eens het slimst hoesje. Een ingebouwd toetsenbord dat in een connector gaat van de Tablet S. Geen gedoe dus met Bluetooth en batterijen. Sony is (nog) niet de meest verkochte tablet maar wel de meest veelzijdige.


Samsun-Note010-1

De perfecte zaken- en artistieke partner
Het voordeel van Android is de grote hoeveelheid aan applicaties en de openheid van het systeem. Hierdoor zijn meer websites en webdiensten probleemloos te genieten op een Android tablet dan op een iPad. Samsung maakt de krachtigste tablets die er zijn. De Note 10.1 is een bijzonder tablet dankzij de meegeleverde pen. Met de pen is natuurlijk het scherm te bedienen, maar ook in speciale apps is ook schrijven mogelijk. Zo is naast het toetsenbord, ook door schrijven op het scherm, tekstinvoer mogelijk. Formulieren zijn zo snel in te vullen en een handtekening vastleggen zit standaard in het systeem. Samsung heeft extra functies aan Android toegevoegd waardoor niet alleen tekst herkenning van de geschreven invoer mogelijk is, maar ook wiskundige formules gewoon geschreven kunnen worden. De Note zet de formule om in wiskundige notatie en levert oplossingen aan. Zelfs grafieken zijn mogelijk. De pen invoer is ook erg handig bij het tonen van een presentatie in PDF formaat. Bij een klant kan je notities op de PDF maken met de pen en deze met notities direct naar iemand emailen.
Creatieven zullen smullen van de peninvoer. Er zijn diverse apps om werkelijk de fraaiste kunstwerken op de Note 10.1 te maken en te delen met anderen.
Allshare-Cast-Dongle
De Samsung Note 10.1 kan via wifi en DLNA de kunstwerken, maar ook foto’s en film weergeven op een tv. Samsung heeft echter een bijzonder handig extra product gemaakt: de Allshare Cast Dongle. Dit kastje sluit je aan via HDMI op TV of projector en de Note verbind draadloos met dit kastje. Vervolgens is alles wat je ziet direct te zien op het grote scherm. Zo is een bedrijfspresentatie direct van de Note 10.1 te tonen en bijvoorbeeld weer met pen notities op het scherm te tonen. Het is natuurlijk ook mogelijk om films af te spelen. Neem bijvoorbeeld een Buffalo wifi drive mee en alle films zijn via wifi draadloos van de harddisk via de Note en AllShare Cast Dongle op de tv te bekijken. Het complete media archief kan zo mee op reis. Samsung maakt zelf fraaie cases. Met Samsung BookCover bescherm je de Samsung Galaxy Note 10.1 tegen krassen en vuil. Dankzij de premium look & feel kom je hiermee stijlvol voor de dag en is de tablet in type of presentatie stand te plaatsen.iPad-mini

De ideale Apple tablet
Apple heeft de tablet markt gemaakt en is nog steeds de grootste. Hoe lang dat zal duren is de vraag. Apps zien er op een Apple iPad gewoon vaak mooier uit. Komt dat door de strenge eisen van Apple, de ontwikkelomgeving of de ambitie van de makers? Lang kon Apple ook claimen dat er meer apps waren en de aanschaf methode beter geregeld is. Inmiddels gaat dat niet meer op of is minder relevant geworden. Een nadeel van het besturingssysteem is de locked-in situatie die Apple over de rug van de gebruiker aan het creëren is. Apple heeft terecht angst voor Google als het om software en diensten gaat en Samsung voor de hardware. In het ontvlechten van de afhankelijkheid van deze partijen is momenteel niet de ultieme gebruikers ervaring ontstaan. Er is veel geschreven over de Maps applicatie die ronduit slecht is. De Google Maps op Android zijn beter als Geo info en als routesysteem onovertroffen. Facebook integratie in apps is door Apple opeens weer eens veranderd; de fotostream en icloud diensten zijn verre van af en mogen zelfs nog het stempel Beta dragen. Ondanks dit alles blijft een iPad als totaal beleving net wat beter dan een Android tablet als je het gesloten karakter voor lief neemt. Van alle iPads is de nieuwe iPad mini de beste iPad die Apple gemaakt heeft. Niet qua scherm kwaliteit of rekenkracht, maar als tablet die je altijd bij je kan hebben. De iPad mini is super licht en biedt een volledige scherm ervaring wat een smartphone eigenlijk nog steeds niet kan. Deze zijn daar gewoon net te klein voor. Als de tablet een Apple tablet moet worden is de iPad mini een absolute aanrader. Voor 130 Euro minder heb je overigens een Samsung Tab2 met vergelijkbare afmetingen.
Clicky Web Analytics