Nextbase 322GW| Dashcam gemak
Stacks Image 437

Nextbase 322GW dashcam

Voor een veilig ge voel… en bewijs

Het internet staat vol met filmpjes van ongelukken, bijna ongelukken en bijzondere gebeurtenissen. Allemaal gefilmd met een zogenaamde ‘dashcam’. Waarschijnlijk zijn er meer views op filmpjes met dashcams dan met actie camera’s. Actie filmen is een vak apart. Met een dashcam filmen kan iedereen. De camera filmt immers continu. Enkel wanneer er iets gebeurt dat relevant is, sla je het beeld op. Bufferen van beelden en een eenvoudige wijze bepalen welk moment je wilt hebben, zijn het geheim.
Stacks Image 678

Miniaturisatie

Het design van de 322GW is ronduit prima. Feitelijk is de camera net zo klein als een GoPro Hero8. De lens is wel veel langer, maar dat is omdat de brandpuntafstand geoptimaliseerd is voor gebruik in de auto. Alles ziet er netjes afgewerkt uit. Zodra de voeding op de camera zit, toont een setup menu. Binnen 5 minuten is het apparaat geïnstalleerd. De module voor filmen van de achterruit is binnen één klik geïnstalleerd.Het is niets meer dan de unit er op klikken en je bent klaar. In de gebruikersinterface staan hier en daar nog vertaalfoutjes, maar alles werkt in het Nederlands zonder sporen van Chinese tekens of halve Engelse zinnen. Het is duidelijk dat Nextbase Nederland serieus neemt. Met een zuignap plaatsen we de camera op de voorruit onder de achteruitkijk spiegel. Het klik systeem waarmee je de camera los kan klikken vergt wel gewenning. Heb je het eenmaal door, dan haal je snel de camera uit de houder en plaats je hem later weer in exact dezelfde positie. Wel zo handig want zo weet je dat alles gefilmd wordt zoals jij dat wilt.Beeld
Het beeld van de 322GW is ronduit verbluffend goed. Zelfs vergeleken met een GoPro Hero7 of 8 of DJI actie camera is het beeld beter. De combinaties van WDR en HDR technologie werkt prima. De camera heeft nauwelijks problemen met snel wisselende licht situaties en in het donker is het beeld helderder dan wat je met het blote oog ziet. De camera door registreert wat voor de auto gebeurd is haarscherp en duidelijk. Op een groot scherm zijn kentekens en andere details prima leesbaar. De camera die naar achteren filmt is niet minder. De camera filmt over de middenstoel van de passagiers de achterruit. Het is positief verrassend hoe goed dit werkt. Zolang daar ook niemand zit, zie je geen personen. Dat voelt qua privacy wel zo prettig. De camera kan ook het geluid uit de auto opnemen. Het is de vraag of je dat wilt. Denk aan alle gesprekken die je voert die dan ook op camera staan. De beelden blijven in de camera totdat je ze synchroniseert met je telefoon of computer.

Beelden delen

De camera filmt continu. Daar heb je wel speciale geheugenkaarten voor nodig. De kaart wordt immers continu beschreven met data en wanneer de kaart vol is, dan worden de oudste en niet bewaarde beelden overschreven. Dat vergt nogal wat van een opslag medium. Los van de warmte ontwikkeling is ook de snelheid van lezen en schrijven van belang,. Daarom heb je een speciale kaart voor dashcams nodig. Vreemd dat Nextbase zo’n kaart niet meelevert. Dat komt deels doordat de prijzen van geheugen sterk fluctueren. Een geheugenkaart in de doos opnemen zou de retail prijs sterk beïnvloeden en kwetsbaar maken indien het product langer op het schap blijft liggen. Toch moet er iets gedaan worden. Koop je de camera, dan moet je rekening houden met aanschaf van zo’n kaart. Een gewone snelle micro-sd kaart voldoet vaak niet.

De 322GW heeft wifi aan boord voor snelle overdracht van beelden en gegevens. Bij de beelden zitten ook de metadata zoals coordinaten en tijd. De Ingebouwde GPS zorgt namelijk dat je exact weet waar de beelden zijn gefilmd en welke snelheid je reed. Met de app kan je automatisch de beelden naar de smartphone laten sturen. Telkens na een opname stuurt de dashcam dan de beelden naar jouw telefoon. Tijdens dan zenden kan de camera echter niet filmen. Daar moet je wel rekening mee houden. In de praktijk werkt het erg prettig. Zeker na de laatste update eis dit proces bijna zonder problemen. Een enkele keer moesten we het proces handmatig opstarten. Vanuit de app kan je beelden delen met net Nexbase platform De beelden staan daar afgeschermd en zijn van daar uit makkelijk met derden te delen. Bijvoorbeeld met een juridische wederpartij of verzekering. Ja kan ook de beelden naar de camerarol bewaren. Je verliest dan wel de typische metadata die juist zo belangrijk is. De tijd en datum staan in de video beelden ingebrand.
Dashcams zijn een toegevoegde waarde in de auto. Zeker in het drukke verkeer in Nederland of op vakantie op onbekende plekken. Enkel het wegwerken van de kabel is nog een drempel om tot aanschaf over te gaan. Nextbase heeft daar al oplossingen voor in het buitenland door samenwerking met schadebedrijven. Hopend at dit ook snel in Nederland is. Dan kan ik geen reden meer bedenken om niet een Nextbase in de auto te plaatsen.
© 2004-2022 ID-Tank