August Gadget | The Gadgetman


Xperia ZR


Sony Xperia ZR smartphone


De kleinste waterdichte Xperia smartphone
Sony timmert flink aan de weg met nieuwe smartphones. Unieke specs en een eigenwijze interface moeten de weg naar succes banen. De Xperia Z line-up is eerder deze maand compleet gemaakt met een kleiner model: de Xperia ZR. Waterdicht, geschikt voor kleinere handen maar nog wel boven gemiddeld geprijsd. Is de ZR de Euro’s waard?

Begin 2013 introduceerde Sony de Xperia Z op het Mobile World Congress in Barcelona. De Xperia Z zette Sony op de kaart met een hoogwaardige en unieke vormgeving. Met de gelijk geïntroduceerde waterdichte Z tablet, vormt de Xperia Z een design statement in een markt waar steeds meer producten op elkaar gaan lijken. In Barcelona was er nog niemand die vermoedde dat Sony die lijn nog verder zou uitbreiden. Vlak voor de zomer kwam Sony met hun antwoord op de Samsung Note; de Xperia Z Ultra. Eveneens waterdicht, maar groter dan de Z en geschikt voor bediening met een normale pen of potlood. Met een goed afleesbaar scherm is de Z Ultra ook geschikt om eBooks te lezen. En dan, terwijl half Nederland op vakantie was, lanceert Sony de ZR. De kleinste in de Xperia lijn. Nu ook nog eens extra waterdicht. Geen enkel merk kan dat van hun hele line-up zeggen. De ZR is handzamer en met een iets lagere prijs, gericht op een grotere doelgroep. Maar bijna vijfhonderd Euro blijft veel geld waar de ZR dan ook veel voor moet bieden.

Xperia ZR knop
De ZR wijkt qua vormgeving iets af van de Z, Z Ultra en ook de Z tablet. Geen vlakke achterkant, maar een afgeronde rug. Hierdoor ligt de telefoon wel erg prettig in de hand. Het materiaal is plastic met een rubber coating. Geen vette vingers meer, geen risico op barsten in glas en ook minder snel wegglijden. Een kleine chromen ring beschermt de lens en geeft de achterkant iets chiques. Aan de zijkant zit de ronde chromen aan/uit schakelaar. Deze knop is inmiddels het design icon van de Xperia lijn geworden. De volume tuimelschakelaar is subtiel aanwezig. Een extra knopje is speciaal voor de camera. Zelfs wanneer de telefoon vergrendeld is kan door de knop in te drukken binnen twee seconden een foto of film gemaakt worden. Deze knop ontbreekt op de Xperia Z en geeft de ZR direct een paar bonus punten. Dankzij deze knop en de verbeterde waterdichtheid is het zelfs mogelijk om onderwater te fotograferen of filmen. Maximaal 30 minuten houdt de ZR het volgens de specs onder water uit.

De ZR is relatief dun. Onder andere een nieuwe scherm technologie maakt dit mogelijk. Sony heeft een touch sensor laag kunnen verwijderen door dit in het scherm te integreren. Het resultaat is een dunne telefoon met een responsief scherm. Het HD scherm is 4.6-inch groot met 1280 x 720 pixel resolutie. Films en foto’s spatten van het scherm. De beelden die de camera maakt zijn overigens bijzonder goed dankzij de 13MP Exmor RS chip. De camera heeft alle mogelijkheden die je op een compact camera hoopt te vinden. De zoom is met 16 maal versterking flink, maar natuurlijk helaas enkel digitaal. De auto-focus functie werkt lekker snel. De panorama functie van de camera is geen nieuwtje, maar blijft ongeevenaard. Van de vele smartphones op de markt behoort deze ZR met de Nokia Lumia’s tot de beste. Samsung en Apple blijven met de camera’s in hun telefoons teleurstellen. Zeker wanneer de lichtomstandigheden minder ideaal zijn en met flits al helemaal. De ZR camera stelt op geen enkel punt teleur. De ZR heeft een VGA camera aan de voorkant die voldoende is voor de toepassingen waar die camera voor gebruikt wordt.

Xperia ZR mini app
Android Jelly Bean 4.1 zit standaard geïnstalleerd op de ZR. Android lijkt inmiddels de standaard in smartphone land. Sony rust alle Android apparaten uit met een eigen grafische schil over het Android besturingssyteem. De vormgeving is top. Fraai en consistent over de gehele linie doorgevoerd. Het iconische aan/uit knopje van de Xperia’s komt zelfs in de interface terug. Met deze eigen look-and-feel creert Sony echt een meerwaarde in Android land. De juiste balans tussen focus op vormgeving zonder veel te veel functies een eigen draai te geven of de gebruiker vast te zetten in een eigen merk platform. De Sony apps voor foto albums, video’s en muziek zijn werkelijk een streling voor het oog. De muziek app heet ‘Walkman’ al zal dat veel jongeren nog weinig zeggen. De extra eigen mini-apps zijn super handig om snel iets uit te rekenen of te noteren. Met de knop voor de actieve applicaties tover je jouw selectie aan mini apps onderaan het scherm. De apps ‘zweven’ over de interface en zijn zelfs handig even aan de zijkant te parkeren. Dit werkt echt super handig en zit standaard op alle Xperia’s.

GELEKTE-foto-DSCQX10
Dat Sony met de nieuwe modellen goed aan de weg timmert is ook te merken aan de accessoire makers. Al bij de release van de ZR waren al hoesjes van derden te koop. De markt heeft duidelijk vertrouwen in een groeiend aandeel van Sony in de smartphone markt. Sony heeft zelf ook een hele reeks aan accessoires, van hoesjes en speakers tot docks. Natuurlijk hoopt Sony ook NFC spullen te verkopen. NFC werkt perfect op de Sony toestellen. Zonder geklooi met apparaten zoeken en wachtwoorden intikken is dankzij NFC draadloos apparatuur te koppelen. Dat kan een hoofdtelefoon zijn, maar ook speakers en zelfs televisies. De ZR wordt overigens geleverd met een top headset. Volgens geruchten komt Sony op de IFA met de accessoire die alle concurrenten versteld zal doen staan. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde website sonyalpharumors.com, komt Sony met twee losse lenzen die smartphones omtoveren in een echte compact camera. Volgens de geruchtensite heeft één lens zelfs de Sony RX100MII sensor en een Zeiss lens. Als de geruchten kloppen is de extra fotoknop op de ZR dan dubbel zo handig. Gadgetgear zal op de IFA zeker dit nieuws opzoeken.

De Sony ZR is een geslaagde smartphone. Sony had er net zo goed het label Z-mini op kunnen plakken. Niets in het gebruik duidt op een mindere telefoon dan de geroemde Xperia Z. De ZR ligt het best in de hand, is extra waterdicht, heeft een top beeldscherm en als bonus een specifieke foto knop. Bovendien gaat de batterij langer mee dan de Z. Alleen spec fetisjisten en voor wie een telefoon niet groot genoeg kan zijn is een andere Xperia een optie. Voor de meeste gebruikers is de ZR de beste keus uit de Xperia lijn met ook nog eens het laagste prijskaartje. Sony is back.

Clicky Web Analytics